Skaffa marsvin – att tänka på!

Har du funderat på att skaffa dig marsvin eller är det kanske barnen som tjatar om ett eget husdjur? Marsvin tillhör kategorin gnagare och är mycket trevliga och snälla djur som lämpar sig utmärkt för både barn och vuxna. Innan du springer iväg till djuraffären eller tar kontakt med en uppfödare finns det dock några saker som är viktiga att ha i åtanke.

Marsvin, precis som alla andra djur, är levande varelser och behöver tas omhand därefter. Att lämna över ansvaret helt till ett mindre barn är således inte möjligt. Köper du marsvin till dina barn är det fortfarande du som vuxen som kommer att ha huvudansvaret för att djuren mår bra och att de blir väl omhändertagna.

Dags att köpa marsvin – tänk på detta innan

Här nedan har vi listat några punkter som är extra viktiga att ha i åtanke innan du bestämmer dig för att skaffa marsvin. Genom att ha koll på nedanstående kommer du inte bara trivas bättre med dina nya vänner, utan du kommer också ha en större förståelse för hur de ska skötas om.

Marsvin är flockdjur

Marsvin är flockdjur och det innebär att du aldrig bör ha ett ensamt marsvin. Gnagarna är mycket sociala, behöver tillsyn varje dag och en kompis för att inte må dåligt och till och med drabbas av depression. Vill du skaffa marsvin är det således viktigt att du är medveten om att du bör ha minst två marsvin och inte ett ensamt.

Marsvin behöver klippa klorna

Trodde du att marsvinens klor slets ner naturligt? Då trodde du fel. Marsvins klor behöver ses över åtminstone en gång i månaden. Hos djurbutiken Zoo kan du hitta alla marsvinstillbehör som du behöver. På Zoo kan du bland annat köpa klosax och leksaker, men också få hjälp med kloklippning i fysisk butik.

Marsvins huvudföda är hö

Visst kan du ge dina marsvin pellets någon gång i bland och färsk frukt som godis till helgen, men marsvins huvudföda är faktiskt hö. Sanningen är att hela 80 % av marsvinens mat ska bestå av just hö och resterande 20 % av grönsaker. Att marsvin får grönsaker varje dag är viktigt, eftersom de inte kan producera C-vitamin själva. Erbjuds därför C-vitaminrika grönsaker som grönkål eller paprika dagligen.

Marsvin går på toaletten – ofta

Marsvin ska ha fri tillgång till hö dygnet runt för att hålla igång magen och för att vara hälsosamma. Det innebär dock att buren också snabbt kommer bli full med både kiss och bajs. Som marsvinsägare är detta något man helt enkelt får tampas med. Rengör buren noggrant en gång i veckan och städa bort urin varje eller varannan dag. Marsvin gillar att kissa i sina hus och får de ligga för länge kan det orsaka hudirritation på tassarna.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *