Gnagare som sällskapsdjur

Ett sällskapsdjur är någon att ta hand om samtidigt som man får kärlek i gengäld. Sällskapsdjur är domesticerade djur som människor har för sällskaps skull. Det finns endast ett fåtal djurklasser som används som sällskapsdjur, där gnagare är ett populärt alternativ. Till gnagare räknas exempelvis möss, råttor, marsvin, hamstrar och chinchillor.

Försäkring hos Lassie

Vilket husdjur man än äger är det viktigt att ha en försäkring. En försäkring försäkrar dig om att du har råd att ge ditt husdjur veterinärvård vid behov. Hos Lassie får du en digital djurförsäkring som hjälper dig ta hand om din gnagare både innan och efter skadan skett. Lassie erbjuder marknadens högsta ersättning för veterinärvård med marknadens snällaste villkor.

Försäkra hos Lassie för:

– Fria videosamtal med veterinär

– Veterinärvård

– Tandolyckor

– Livförsäkring

– Medicin

För att nämna några. Det finns olika paket utefter behov. Ska du föda upp bör du ha ett större paket som exempelvis täcker kejsarsnitt.

Så sköter du gnagare

Många faller för ett djurs söthet och adopterar bara därför. Men det är viktigt att ta reda på hur man tar hand om djuret innan man adopterar.

I samma veva bör du dessutom kolla upp vad försäkringen täcker för din nya familjemedlem.

Sysselsättning och social kontakt

Gnagare trivs bäst i familjegrupper, och bör därför bo i par eller i grupp. Undantag för guldhamstrar som lätt är aggressiva mot andra. För att din gnagare ska må bra krävs en stimulerande miljö. Gnagaren bör ha tillgång till anordningar att klättra på, krypa under eller gömma sig i. Gnagare har ett starkt behov av att bygga bo. Därför ska gnagare ha tillgång till material som dom kan fläta samman, exempelvis halm eller hö. Flera gnagararter skapar egna foderförråd. Därför bör de finnas i en miljö där detta beteende är möjligt.

Upplever du att din gnagare är olycklig kan du via Lassie’s försäkring ringa en veterinär för rådgivning.

Utrymme

Trots sin storlek behöver gnagare gott om utrymme att röra sig på. Hos djurskyddslagstiftningen finns det specificerat minsta yta för specifika djur. Ytan får vara större, men aldrig mindre än vad måtten anger.

Skötsel av tänder och klor

Tänder växer under hela livet på gnagare. För att tänderna inte ska bli för långa måste djuren ha tillgång till att få slipa dem. Detta löser du genom att ge gnagaren tillgång till olika gnagmaterial som grenar med bark, pinnar eller rötter. Klorna klipper man på marsvin vid behov.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *