Gnagare – Ett bra förstagångsdjur

Många barn är väldigt förtjusta i djur och därför faller det sig naturligt för många att börja tjata efter ett alldeles eget. Barn mår bra av att vistas kring djur och lär sig både omtanke och ansvarr på ett väldigt roligt och givande sätt. Dock är det viktigt att vara medveten om att ett litet barn inte har full förståelse för vad ett djur behöver och att intresset för djuret snabbt kan avta. Därför är det många föräldrar som börjar med lite enklare och mindre djur, innan man går över till större djur som katt och hund.

Gnagare är alldeles utmärkta alternativ för den som vill skaffa sitt barn ett första husdjur. I kategorin gnagare hittar du både kaniner, marsvin, hamstrar, möss och gerbiler, som alla är trevliga och roliga djur att pyssla med. Orsakerna till varför gnagare är ett bra alternativ är många. Till att börja med blir djuren oftast snabbt mycket tama, men de är också kärleksfulla, trevliga och enkla att ta hand om.

Vad kräver en gnagare?

Oavsett djuret storlek är det viktigt att man ser till att djuret mår bra och får kärlek och omsorg. Det gör du genom att välja en bur som är tillräckligt stor för djurets art och att du inreder med lämpligt material. Både för kaniner, hamstrar och marsvin behövs någon form av hus där djuret kan gå undan och söka skydd, men också leksaker som aktiverar.

Buren bör ses över minst en gång i veckan då den rengörs ordentligt för att bli av med urin och spillning. Varje dag ska djuret ha nytt vatten och påfyllning av ny mat. Vissa gnagare kan behöva hjälp med att klippa klor såväl som tänder, eftersom de helt enkelt kan bli för långa och påverka födointaget negativt.

När passar en gnagare som förstagångsdjur?

En inte allt för trevlig orsak till att gnagare är bra förstagångsdjur är livslängden. Tittar man t.ex. på hamstrar är livslängden ca 2-3 år i fångenskap. Den korta livslängden gör djuret till ett bra förstagångsdjur för dig som är osäker på om ditt barns intresse kommer att hålla i sig eller inte. Kaniner och marsvin har något länge livslängd, men ligger fortfarande inom ett bra spann. På så sätt får ditt barn möjlighet att ta hand om ett eget djur under en kortare period i livet och du som förälder kan se om det är värt att satsa på ett nytt eller ett större djur i framtiden.

Gnagare överlag passar främst barn i åldrarna 6-10 år. Då är man tillräckligt stor för att kunna hjälpa till med rengöring av bur och utfodring, samt har en annan förståelse för levande varelser och för hur de bör hanteras på bästa sätt.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *