Att tänka på när du ska köpa gnagare

Du har bestämt dig för att skaffa en gnagare. Härligt! Att ha husdjur är otroligt kul och givande och när det kommer till gnagare finns det många olika sorter att välja mellan. Här har du t.ex. marsvinet och hamstern, men också gerbiler, kaniner, möss och tamråttor. Precis som med vilket annat husdjur som helst är det viktigt att du förbereder dig innan du tar hem ditt nya djur. En liten gnagare behöver minst lika mycket omsorg som en stor hund.

Det finns flera saker att tänka på när du ska köpa en gnagare. Till att börja med behöver du fundera på vilken sorts gnagare som passar dig bäst. Här kan du t.ex. titta på djurets temperament, hur enkla de är att få tama, hur länge de lever och vilken typ av utrustning de behöver. Just livslängden är extra viktig att ha i åtanke, eftersom det ger dig en indikation på hur länge du kommer ha din vän hos dig.

Checklista för gnagare

Oavsett vilken typ av gnagare du väljer behöver du se till att du har allt redo när djuret kommer hem. Här nedan har vi sakat en checklista som du kan använda dig av för att säkerställa att allt är på sin plats. På Jordbruksverket kan du läsa mer om vad som gäller för gnagare i hemmet.

Bur och utrustning – Den bur som du köper ska vara hel och ren. Det får inte finnas några trasiga kanter eller andra saker som djuret kan skada sig på. Buren måste också ha de mått som är rekommenderade för djuret i fråga.

Material – En tom bur är både kall och otrevlig för ditt djur att vistas i, så se till att du har ordentligt med bottenmaterial. Många kaniner föredrar halm, medan hamstrar och gerbiler med fördel vill ha spån som de kan gräva i. För de sistnämnda bör du även ha sand till toalett såväl som rengöring.

Försäkring – Även små djur kan bli sjuka och har du inte en försäkring kan det bli ganska kostsamt. Se till att skaffa en bra djurförsäkring som är trygg och som skyddar för de mesta.

Lämplig mat och vatten – Se till att du väljer ett foder som är bra och som innehåller mycket vitaminer och mineraler. Läs även på vad det är för typ av grönsaker och frukt som du kan ge ditt djur. Många gnagare är t.ex. mycket allergiska mot avokado eller citrusfrukter.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *