Är du sugen på att skaffa dig en kanin eller är det kanske ditt barn som tjatar om ett eget husdjur? Då vill du troligtvis veta så mycket om kaninen innan du väljer. Något som många är mycket måna om är att veta livslängden, för att på så sätt veta hur länge man kommer att kunna ha sitt djur. När det kommer till kaniner är livslängden vanligtvis någonstans mellan 8-12 år, men det förutsätter att den är väl omhändertagen. I Sverige är det inte ovanligt med högre åldrar än så, men detta varierar mycket beroende på ras och hälsotillstånd.

Valet av ras har betydelse för livslängden

Just rasen kan nämligen ha en stor betydelse för hur länge din kanin kommer att leva. Många uppfödare menar att dvärgkaniner har en betydligt högre livslängd än de större raserna och detta är något som du kan ta hänsyn till när det är dags att välja. Problem med hälsan kommer naturligtvis att förkorta livslängden rätt markant. Honor är t.ex. kända för att drabbas av cancer, men genom att kastrera din kanin kan du minska risken för detta. Kastrering för hanar kan göra så att de blir mindre spända och aggressiva.

Vilda kaniner – korta eller längre livslängd?

Ett vanligt missförstånd är att man tror att vilda kaniner lever längre än tama, men så är inte fallet. Jämför man livslängden så lever vilda kaniner endast 1-2 år och orsaken till detta är sjukdomar och faror som lurar på vägen. En vild kanin kan också ha svårt att hitta mat och behöver ta sig igenom tuffa vintrar – något som tamkaninen slipper.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *